Pro Cane Lapponico

Moikka! Tämä postaus kertoo näistä ihanista Paimensukuisista lapinkoirista.

Paimensukuisiksi lapinkoiriksi sanotaan niitä lapinkoirarekisterissä olevia koiria, jotka polveutuvat Suomen, Norjan ja Ruotsin poronhoitoalueilta kootuista, tunnettuihin työkoirasukuihin kuuluvista koirista. Näissä koirissa on pyritty säilyttämään Tunturi-Lapin vanhan paimenkoiran olemus, sen tyyppi, rakenne ja luonne. Tämän koirakannan suojelemiseksi perustettiin vuonna 1981 Paimensukuisen Lapinkoiran Seura ry.

 Ulkonäöltään paimensukuinen lapinkoira on pitkärunkoinen, matalaryhtinen, ja sen hännänkantotapa vaihtelee liikkeiden ja mielialojen mukaan. Sillä on työkoiran hyvinkulmautuneet raajat ja sen liikkeissä on notkeutta ja vauhtia.

 Parhaimmillaan paimensukuinen lapinkoira on seurallinen, hyväntuulinen ja vilkas, mutta samalla hyvähermoisen rauhallinen. Se on älykäs ja oppii helposti kaiken, minkä se itse kokee mielekkääksi. Monissa yksilöissä on lisäksi juuri sen verran oveluutta, että niistä saa erinomaisen kumppanin. Tekstit ovat paimensukuisen lapinkoiran seuran sivuilta http://paimensukuinen.fi/wpress/about/ 

Paimensukuista lapinkoiraa voin suositella lämpimästi! :)

Sairauksia, jotka pitää tutkia ennen kuin koiraa käytetään jalostukseen:
- Lonkat mielellään A-C
-  Polvien ja kyynäreitten kuvaus (vapaa ehtoinen)
- Pompentauti
- PRCD-PRA
- DM
- Silmien tarkastus

Kommentit

Suositut tekstit